Meziska dolina

Avanture v parku Kralja Matjaža

image

Avanture v parku Kralja Matjaža

Obstaja kraj, kjer se čas ne le ustavi, ampak teče nazaj. Kjer si skrb vzame dolg dopust. Kjer doživljajo zastoje v popoldanskih konicah le gozdne mravlje ob nagnitem štoru. Kjer fantazija in realnost sodelujeta v takšnem sožitju, da lahko spoznate perkmandelce, škrate, divjo jago, ajde, škopneka, lintverja, gozdnega moža in žal žene. Kjer pronica prvinska erotika, ki je gnala tudi Prežihove samorastnike v usodna razmerja, bitke in odločitve...
To je kraj, ki ga ne boste našli na nobenem zemljevidu, lahko pa ga doživite v... Parku kralja Matjaža.

Najbolj prepoznavne prireditve in aktivnosti, ki se v tem prostoru izvajajo so:


Gradovi kralja Matjaža
Prireditev, ki je bila prvič organizirana leta 1993 je zaradi svoje izvirnosti in zanimivosti postala največja zimska turistična prireditev na Koroškem.

Srečanje državnikov pod Najevsko lipo
To je prireditev, ki pod mogočno krošnjo matere vseh slovenskih lip že od osamosvojitvenega leta 1991 privablja državnike in druge pomembneže, da se tam srečajo z domačini in obiskovalci iz sosednjih krajev.

Koroški turistični teden
Poteka vsako leto avgusta v Črni na Koroškem, že od leta 1955. Ves teden se v Črni odvijajo številne kulturne, etnološke, zabavne, športne in družabne prireditve, ki privabijo obiskovalce od blizu in daleč.

Smučanje, sankanje, tek na smučeh, drsanje, kegljanje, nogomet, tenis, odbojka, ...
Prav v središču Črne na Koroškem je smučišče, primerno za rekreacijsko in tekmovalno smučanje, pa tudi za treninge slaloma in veleslaloma za vse kategorije smučarjev. Na njem so svoje prve zavoje naredili smučarji svetovnega kova kot so Katjuša Pušnik, Mitja Kunc, Aleš Gorza in seveda Tina Maze. V Logah na bližnjem travniku kmetije Cvelbar, so urejene tekaške proge. Tam ima svojo bazo« tudi domači klub SK Črna – tekaška sekcija. Stadion NK Peca je sodobno urejen in opremljen z reflektorji za nočne tekme. Ob travnati površini je urejena atletska steza, igrišči za tenis, igrišče za odbojko na mivki in baliniše. Pozimi je na stadionu osvetljeno drsališče in osvetljena steza za kegljanje na ledu oz šajbanje«.

Pohodništvo
Okoliški vrhovi ponujajo neskončne možnosti za pohodnike in številne pohode, med katerimi sta najbolj znana »Čez goro k očetu« in novoletni pohod na Peco »Od Matjaža do Matjaža«.

Alpinizem in plezanje
Razgibane in visoke skalne stene Raduhe in Pece ponujajo zanimive možnosti za domačine obiskovalce, ki so željni preizkusiti svoje moči in spretnosti v steni. Od leta 2007 se v Topli odvija prireditev CCCT festival plezanja in dobre volje, ki vsako leto privabi več plezalcev in obiskovalcev.

Kolesarjenje
Prvi gorski kolesarski center v Sloveniji obstaja v Črni na Koroškem že od leta 1995. Številne gorske doline se v okolici Črne dvigajo pod mogočne alpske vrhove. Gozdovi z nepregledno mrežo gozdnih cest in kolovozov nudijo skoraj neomejene možnosti za gorsko kolesarjenje.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..