Meziska dolina

Domov Etnološko - kulturne prireditve

Etnološko - kulturne prireditve

SREČANJE DRŽAVNIKOV POD NAJEVSKO LIPO

lipa Osnovne informacije: ravne

Občina Črna na Koroškem je organizator prireditve srečanja državnikov pod Najevsko lipo.
Na prireditev so povabljeni znani obrazi slovenskega političnega prostora, ki obiskovalce pozdravijo s svojimi nagovori. Raznovrsten kulturni program, ki izhaja iz kulturno-etnološke dediščine okolja, brezplačna malica, stojnice izdelovalcev domačih obrti, so elementi, ki privabijo veliko množico obiskovalcev.
Značilnost srečanja pod Najevsko lipo predstavlja tudi ljudsko rajanje, ki traja vse do poznih večernih ur.

Preberi več ...

SREČANJE POHODNIKOV OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

pohod Osnovne informacije: ravne

Na vrhu Volinjaka se odvija tradicionalno srečanje pohodnikov v počastitev slovenskega kulturnega praznika, katerega posebnost je, da udeleženci z recitacijami Prešernovih in drugih pesmi sooblikujejo program.

 

ŠTEHVANJE NA POLJANI

stehvanje Osnovne informacije: ravne

V okviru tradicionalnih prevaljskih Jesenskih srečanj Konjeniško društvo Poljana – Prevalje, na Poljani pri Prevaljah, pripravlja predstavitev in prikaz stare šege – štehvanja.

Štehvanje (nemško Kufenstechen) je stara šega oziroma stara ljudska fantovska igra, pri kateri jezdeci v diru razbijajo na kol nasajeni sodček.

 

PROSLAVA NA POLJANI

proslava_na_Poljani Osnovne informacije: ravne

Vsakoletna množično obiskana tradicionalna prireditev ob obletnici konca druge svetovne vojne. Na Poljani so se odvijali zadnji boji na evropskih tleh.

SUŠNIKOVI DNEVI

susnik Osnovne informacije: ravne

Sušnikovi dnevi so tradicionalna prireditev na Prevaljah s pestrim kulturnim in glasbenim programom, ki jo prireja kulturno društvo Mohorjan.

Domača stran

MEDNARODNA KIPARSKO SLIKARSKA KOLONIJA

kiparska_kolonija Osnovne informacije: ravne

Kulturno društvo koroških likovnikov vsako leto organizira kiparsko slikarsko kolonijo, katere se poleg domačih udeležijo tudi kiparji in slikarji iz tujine. Obiskovalci imajo priložnost opazovanja umetnikov pri njihovem ustvarjanju.

VEČER POD LIPO

vecer_lipa Osnovne informacije: ravne

Kulturno društvo Svitanje z Raven na Koroškem v počastitev Dneva državnosti pripravlja že tradicionalno prireditev, ljudsko petje pod lipo, ki se odvija na vrtu gostilne Lečnik.

OD PLIBERKA DO TRABERKA

odpliberka Osnovne informacije: ravne

Tradicionalno srečanje pevskih zborov Od Pliberka do Traberka je najstarejša oblika sodelovanja in druženja pevcev z obeh strani meje. Začelo se je oktobra leta 1966 na pobudo dirigenta in glasbenika gospoda Toneta Ivartnika, ki je srečanje tudi poimenoval. Ime izhaja iz pesmi Od Pliberka do Traberka, za katero obstajata dve znani priredbi, ki sta delo Luke Kramolca in Janeza Petjaka.

KUHARJEVI DNEVI

kuharjevi_dnevi Osnovne informacije: ravne

Posvečeni so spominu na pisatelja Lovra Kuharja-Prežihovega Voranca ter njegovih bratov Ivana, Alojza in Avgusta, ki so pustili pomemben pečat tako v lokalnem kot tudi v vseslovenskem in širšem prostoru.  Odvijajo se vsako leto v drugi polovici meseca oktobra tako, da se vsak dan v tednu v Kotljah ali okolici zvrsti vsaj en dogodek ali prireditev.

KOROŠKO KULTURNO POLETJE

korosko Osnovne informacije: ravne

Kulturni festival, ki poteka na lokacijah štirih koroških občin, med njimi občine Ravne na Koroškem. Izvajajo se prireditve različnih kulturnih zvrsti: koncerti klasične, popularne in etno glasbe, gledališke, cirkuške in folklorne predstave, likovne razstave, srečanja s pisatelji in umetniki različnih kulturnih zvrsti.

Domača stran

PRAZNIK DELA NA IVARČKEM JEZERU

ivarcko Osnovne informacije: ravne

Praznik dela na Ivarčkem jezeru je tradicionalna prireditev, ki je vsako leto množično obiskana. Popestrena je s kulturnim programom in poskrbljeno je za prehrano.
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..