Meziska dolina

Gorsko kolesarski park

image

Gorsko kolesarski park

V Mežiški dolini že več kot deset let obstaja prvi gorski kolesarski park v Sloveniji, katerega center se je iz Črne na Koroškem preselil na Jamnico nad Prevaljami, kjer skoraj na vrhu hriba stoji tudi eko-hotel, Kmetija Koroš z vso, za gorske kolesarje potrebno infrastrukturo. S povezavo obstoječe kolesarske ponudbe po celi Mežiški dolini, Koroški regiji in sosednji Avstriji lahko v tem prostoru nastane ena največjih kolesarskih destinacij v Evropi. Vse sklope je treba le povezati in poskrbeti za usklajeno, enotno in učinkovito promocijo.

V Mežiški dolini imamo gorsko-kolesarske ture, v sosednji Avstriji je veliko možnosti za cestne kolesarje, na Peci se načrtuje freeride park, seveda pa nikakor ne smemo pozabiti na edinstveno kolesarjenje po rudniku – podzemlju Pece. Prepoved vožnje vsepovsod v naravnem okolju na eni in vse večje povpraševanje po čim bolj naravnih, tehnično zahtevnih in posebnih gorskih kolesarskih stezah, ki so namenjene varnemu in brezskrbnemu uživanju kolesarjev, je največja priložnost za naše področje.

V svetovnih kolesarskih centrih razvoj te dejavnosti in povpraševanje uporabnikov narekujejo urejanje in izgradnjo gorskih kolesarskih poti imenovanih singletrails«. To priložnost na našem področju predstavlja množica bolj ali manj opuščenih kolovozov in gozdnih poti. Čeprav so zdaj med sabo nepovezane, jih je zaradi konfiguracije terena možno z ureditvijo krajših povezav povezati med seboj in spremeniti v pravi singletrail park«.

Tehnično zahtevne poti v okolje privabljajo veliko več kolesarskih turistov kot navadne kolesarske poti. Ti pa zagotavljajo lokalnemu prebivalstvu nove vire zaslužka za preživetje in nadaljnji in razvoj turistične dejavnosti.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..