Meziska dolina

Kulturne znamenitosti

PLEČNIKOV SPOMENIK

0012 Osnovne informacije: ravne

Spomenik v središču Črne na Koroškem je posvečen vsem padlim Črnjanom v I. in II. svetovni vojni in je delo največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Otvoritev spomenika je bila 31. avgusta 1952.

VOTLINA KRALJA MATJAŽA

0013 Osnovne informacije: ravne

V neposredni bližini planinskega doma na mali Peci je votlina kralja Matjaža. To je deloma tudi umetno izdolben rov z votlino, v kateri je kip legendarnega kralja Matjaža. Votlina je znamenita kulturno pričevalna znamenitost.
Preberi več ...

FORMA VIVA v Črni na Koroškem

crna Osnovne informacije: ravne

Polnoplastična, ulita krogla, ki danes stoji v Črni, je bila najbolj ambiciozna rešitev v nizu Rotarjevega raziskovanja sferičnih geometrijskih teles z razprtim, počenim jedrom. Večino skulptur je dotlej realiziral v bronu, manj pa v kamnu, le to na ravenski Formi vivi pa je izdelal v jeklu in izkoristil surovo teksturo materiala, ki z leti z rjavenjem le pridobiva v slikovitosti izraza. Za izjemni opus modernističnega kiparskega snovanja v šestdesetih in s krono v delu na Ravnah je Rotar leta 1971 prejel državno nagrado Prešernovega sklada.

Domača stran

FORMA VIVA na Prevaljah

0003 Osnovne informacije: ravne

Na Prevaljah so postavljene tri forma vive iz železa: Vrtiljak pri šoli, skulptura - spomin na železarstvo ob cesti blizu Ahaca in skulptura na Poljani, stičišče zgornjega in spodnjega dela Mežiške doline.

Domača stran

Preberi več ...

RELIEF RUDARJEVA DRUŽINA na Lešah

rudarjeva_druzina Osnovne informacije: ravne

V parku pred šolo na Lešah stoji kip rudarja, delo akademskega kiparja Andreja Grošlja, leškega rojaka, ki je simbol rudarstva upodobil z dvema reliefoma. Na eni strani je sključen rudar s karbidovko v roki, na drugi strani pa sta rudarjeva žena in otrok. Celoten relief nosi naslov Rudarjeva družina. Odkritje je bilo ob krajevnem prazniku leta 1984, ko je na pobudo Krajevne skupnosti Leše potekalo srečanje še živečih rudarjev leškega premogovnika.
Preberi več ...

SPOMENIK PREŽIHOVEMU VORANCU V PARKU NA RAVNAH

0011 Osnovne informacije: ravne

Sredi zelenice v grajskem parku na Ravnah na Koroškem so postavili spomenik Prežihovemu Vorancu, delo akademskega kiparja Draga Tršarja. Spomenik je ogromna bronasta gmota z graviranimi Prežihovimi izbranimi mislimi. Predstavlja drevo, morda ogromen list, iz njega pa izstopa pisateljev obraz, ki se zazira proti Uršlji gori.

 

 

LITOPUNKTURE MARKA POGAČNIKA

pogacnik Osnovne informacije: ravne

Marko Pogačnik, rojen 1944 v Kranju, živi z družino v Šempasu. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Od 1965-1971 deluje na področju konceptualne umetnosti (skupina OHO), od 1985 dela z litopunkturo, med drugim: grajski park Türnich, litopunkturni proces na južnem Koroškem, oblikoval je državni grb Slovenije...

Domača stran
Preberi več ...

FORMA VIVA na Ravnah na Koroškem

forma_viva_ravne Osnovne informacije: ravne

Leta 1999 je minilo že petintrideset let od takrat, ko je bil na Ravnah prvi simpozij Forme vive. Udeležilo se ga je sedem umetnikov - kiparjev. Med njimi trije Jugoslovani, štirje iz evropskih držav ter po eden iz Kanade in Japonske.

Domača stran
Preberi več ...

PREŽIHOVA BAJTA

0001 Osnovne informacije: ravne

Nad Kotljami je na Preškem vrhu Prežihova bajta, ki je od leta 1979 spominski muzej slovenskega pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca (1893 – 1950). Bajta je značilna koroška stavba malega kmeta »bajtlerja«, ki nas z urejeno notranjostjo spominja na značilno okolje Prežihove mladosti, o Prežihovem delu pa pričajo življenjepisne in leposlovne drobtinice v muzeju.

Tik nad Prežihovo bajto stoji nad nekdanjim ajdovim strniščem mogočen bronast Prežihov spomenik, ki ga je izdelal akademski kipar Stojan Batič.

Domača stran

Preberi več ...

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..