Meziska dolina

Podzemlje Pece

image

Podzemlje Pece

Rudnik svinca in cinka Mežica je bil eden zadnjih svinčevo – cinkovih rudnikov v Evropi, ki je konec dvajsetega stoletja še deloval. V svojem več kot tristoletnem delovanju je skozi stoletja dajal kruh številnim družinam, močno pa je vplival na življenje izven rudnika na območju Mežiške doline. Po zaprtju rudnika je ostala bogata tehnična, kulturna in naravna dediščina, ki nudi številne priložnosti za razvoj drugih dejavnosti: turizma, obrti in podjetništva.

Turistični rudnik in muzej je za obiskovalce odprt od leta 1997, ko se je za javnost odprl del urejenega kompleksa v rudniku in del muzeja na Glančniku. Kasneje pa so se dodajale še nove vsebine. Do decembra 2009 je rudnik obiskalo že preko 200.000 turistov, z letnim obiskom blizu 20.000 pa se uvršča med najbolj obiskane turistične destinacije na Koroškem.


Turistični rudnik obiskovalcem iz najrazličnejših ciljnih skupin ponuja:

Ogled turističnega rudnika za posameznike in skupine
V rudniku so predstavljeni načini rudarjenja in rudarska oprema, ki so jo rudarji uporabljali v različnih zgodovinskih obdobjih, od začetkov pred 340. leti do zadnjih dni rudarjenja v preteklem stoletju.

Ogled turističnega rudnika s kolesom
Kolesarska avantura se začne v Črni, na Igrčevem, kjer pod vodstvom usposobljenih vodnikov kolesarji vstopijo v rov in se po njem spustijo s kolesi po 6 km dolgi poti. Po izstopu iz rudnika se obiskovalci spustijo po makadamski cesti, do muzeja na Glančniku. Ogled rudnika s kolesom je edinstvena atrakcija, ki jo ponuja samo naš turistični rudnik.

Ogled muzejskih zbirk
V zgradbi na Glančniku, ki so leta 1928 zgradili angleški lastniki rudnika, za potrebe muzeja pa je bila obnovljena in prenovljena v letih 1995-1997 so urejene številne tematske zbirke, muzej pa razpolaga s 1076 razstavljenimi predmeti, med katerimi so najpomembnejši kosi redkega minerala wulfenita.

Ogled naravnih vrednot rudnika
Za strokovne skupine in zainteresirano javnost organizirajo tudi vodene ogleda dela rudnika Topla, kjer so ohranjene zanimive rudne strukture in rudnika Helena-Barbara, kjer so na mestu ohranjeni lepi minerali.

Organizacijo koncertov in drugih dogodkov
V klicalni sobi na Moringu organizirajo številne dogodke, kot so koncerti, predavanja, predstavitve, ali posebne prireditve za skupine, ki želijo individualni program. Pri organizaciji posebnih dogodkov sodelujejo tudi druge turistične ali izobraževalne organizacije.

Za nadaljnji razvoj turizma na osnovi dediščine in naravnih vrednot bodo na območju okrog gore Pece vzpostavili Geopark. Geopark je oblika neformalnega varovanja, interpretacije, promocije in trženja geološke dediščine na geografsko zaključenem območju. Geološke vsebine pa so osnova za razvoj spremljajočih izobraževalnih, turističnih in drugih gospodarskih dejavnosti.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..