Meziska dolina

Tehniška dediščina

KOVAČIJA PRI REBERNIKU

ravnjak Osnovne informacije: ravne

Na veliki kmetiji pri Pavšetovih, p. d. pri Ravnjaku v Kotu pod Uršljo goro so leta 1906 skupaj s hišo postavili kovačijo, kjer so podkovali konje, obijali kolesa. Še danes opravljajo v njej razna popravila, ohranjeno je še staro orodje. Menda so kovačijo postavili tudi zato, da sinu ni bilo treba v vojsko, ker je imel delo doma s kovaštvom tudi za druge kmete.

 

VHOD V ROV FRANCISKUS

0002 Osnovne informacije: ravne

Deset metrov dolg rov z vhodom skozi železna vrata z manjšo lino, z dvema tračnicama pred vhodom in na novo sezidano škarpo so obnovili sredi 80. let v sodelovanju Krajevne skupnosti Leše in Delavskega muzeja Ravne na Koroškem. Frančiškov rov je ob poti Prevalje – Leše edini ohranjeni vhod v jamo Leškega premogovnika, kjer so premog izvažali skozi štiri rove, od katerih je bil Evgen dolg 113,76 m, Jožef in Matej 151,68 m ter Barbara 208,56 m. Jamsko vodo so odvajali po posebnem rovu, dolgem 530,88 m.


Preberi več ...

RUDNIK Mežica

0001 Osnovne informacije: ravne

V rudniku so predstavljeni načini rudarjenja in rudarska oprema, ki so jo rudarji uporabljali v različnih zgodovinskih obdobjih, od začetkov pred 340. leti do zadnjih dni rudarjenja v preteklem stoletju. Pot v turistični rudnik se prične, ko se obiskovalci primerno opremljeni usedejo v avtentične jamske vozičke v katerih se odpeljejo po 3,5 km dolgem Glančnikovem rovu do revirja Moring.


Preberi več ...

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..