Meziska dolina

Teh. in kul. dediščina

image

Tehniška in kulturna dediščina

Za varovanje in ohranjanje bogate kulturne dediščine na območju regije skrbi Koroški pokrajinski muzej, ki ima svojo enoto tudi na Ravnah na Koroškem. Poslanstvo in zbiralna politika sta usmerjena zlasti v varovanje, zbiranje, proučevanje, prezentacijo in popularizacijo, konservacijo železarske, rudarske in druge tehnične dediščine, etnološke dediščine in lokalno značilne ljudske kulture, zbiranje umetnostnega in kulturnozgodovinskega gradiva starejših obdobij, s posebnim poudarkom na varovanju predmetov arheološke dediščine ter sistematičnem raziskovanju in izpopolnjevanju
zbirk novejše zgodovine.

Najpomembnejši elementi dediščine so:


Železarska zbirka na Ravnah,
ki prikazuje razvoj železarstva in jeklarstva na Koroškem od začetkov leta 1620 dalje.

Forma vive,
sedem mednarodnih kiparskih simpozijev,Forma vive v jeklu, ki so potekali med leti 1964 - 1989. Nastalo je 30 monumentalnih skulptur, ki jih je ustvarilo 30 umetnikov iz 15 držav.

Prežihova bajta nad Kotljami,
ki je od leta 1979 spominski muzej slovenskega pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega
Voranca. Tik nad Prežihovo bajto stoji nad nekdanjim ajdovim strniščem mogočen bronast Prežihov spomenik, ki ga je izdelal akademski kipar Stojan Batič.

Malgajev spomenik na Dobrijah,
ki je posvečen komandantu koroških borcev – prostovoljcev Franju Malgaju in tovarišem. Spomenik je posvečen tudi žrtvam druge svetovne vojne.

Spominski park Svobodi in miru« na Poljani,
kjer stoji spomenik svobodi in miru, delo akademskega kiparja Stojana Batiča. Njegova osnova je raztreščena bomba kragujevka, iz katere so vzleteli golobi, znanilci miru.

Po stopinjah leških rudarjev
Leše so se z odprtjem premogovnika leta 1820 iz tihega zaselka, kraja samotnih kmetij, začele spreminjati v delavski kraj. Z oblikovanjem tematske poti Po stopinjah leških rudarjev se ohranja tisti delček preteklosti, ki je kraj zaznamoval.

Fužinarska pot,
ki spominja na preteklost železarskega,mesta Ravne na Koroškem, ko so železarji v dežju ali snegu, pa tudi ob lepem vremenu po več ur hodili po teh stezicah služit svoj vsakdanji kruh v železarno.

Vorančeva pot,
zarisana v Kotlje, Podgoro in Preški vrh, je svojevrsten, značilen in enkraten spomenik, ki predstavlja postaje pisateljevega življenja v rojstnih Kotljah, od rojstva naprej.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..