Meziska dolina

Domov Tematske poti

Tematske poti

S KOLESOM V PODZEMLJE PECE

kolo_rudnik Osnovne informacije: ravne

V spremstvu vodiča in soju naglavnih svetilk lahko varno prekolesarite več kot pet kilometrov edinstvene podzemne poti iz ene doline v drugo in doživite nepozabno pustolovščino.

Rudarji so pod goro Peco več kot tristo let odkopavali svinčevo in cinkovo rudo. V vseh teh letih so izkopali več kot 800 kilometrov rovov. Večino rovov so rudarji izkopali v trdo kamenino, rudo in jalovino pa so iz rudnika odvažali z vozički po številnih transportnih poteh. Po enem od takšnih rovov danes poteka ta edinstvena, več kot pet kilometrov dolga kolesarska pot.

Domača stran

Preberi več ...

ZELENA POT TEBER

teber Osnovne informacije: ravne

Pot je speljana po gozdnati krajini, ki je danes ponovno zelena, nekdaj pa so industrijski plini močno poškodovali gozdove. Nastala je na pobudo učencev in učiteljev Osnovne šole Črna na Koroškem in gozdarjev Zavoda za gozdove, Krajevne enote Črna na Koroškem. Speljana je po pobočju Tebra za osnovno šolo.
Preberi več ...

ŠAHMANOV BUNKER

sahman Osnovne informacije: ravne

Iz Trga svobode se pot povzpne na Plat, mimo kmetije Ladinik do Mučevega, kjer se nahaja Šahmanov bunker in partizansko spominsko obeležje. Pot se lahko nadaljuje tudi do Pogorevca in lovske koče Dukles, kjer je bogato rastišče Avriklja.

 

POT NA PIKOVO

pikovo Osnovne informacije: ravne

Pot  se prične na Trgu svobode, do nekdanjega smučišča in se nadaljuje levo po smučišču do odcepa, kjer levo v gozd zavije gozdna steza, ki vodi na Breg. Na vrhu gozdne steze je razcep, kjer sledi kažipotu za Pikovo, nadaljuje mimo opuščene kmetije Jesenik, čez Bukovje, mimo kmetije Pik do planinske koče na Pikovem. Pikov vrh je visok 1149 m in leži JZ od Mežice (levi breg reke Meže).

 

POT NA LEŠE

lese Osnovne informacije: ravne

Pot na Leše je primerna za vse pohodnike in ljubitelje rekreacije. Omogoča sprostitveni sprehod ali bolj intenzivno aktivnost, ki jo lahko obiskovalci priredijo svojim sposobnostim. Mnogi jo tudi pretečejo, najbolj pogumni pa jo prevozijo s kolesom. Gre za relativno nezahtevno pot, ki ponuja možnost sproščanja v naravi. Mnogi obiskovalci uživajo v panoramskih razgledih in svoj sprehod končajo na Platu.

 

POT NA GORNO

gorna Osnovne informacije: ravne

Pohod se začne izpred hotela Peca in sledi planinskim oznakam poti na Peco po Podpeški ulici do Smrečnikovih travnikov, po katerih se vzpne proti Graufu. Pod kmetijo Grauf pot zavije desno proti gostilni Hanže, od koder pelje po makadamski cesti približno 1000 m, kjer malo nad večjim levim ovinkom – za smerokazom zavije desno v gozd. Pravi vzpon na Gorno se tu nad Potočnikovimi travniki šele začne.
Preberi več ...

VOLINJAK

volinjak Osnovne informacije: ravne

Volinjak - kraški svet med gorami. Mistični dom Žal žena in kraj kamor se vedno vračaš z veseljem. Vpliv vode na apnenec je ustvaril posebne površinske oblike, značilne za kraški svet, med najbolj zanimive pa definitivno spada kamniti most, pod katerim se vije drevo in preko katerega lahko preko zavarovane poti gremo do enega najlepših razgledov z Leš. Vidimo namreč vso veličino Pece in Pliberško ravnino, ki se vije v neskončnost.
Preberi več ...

Učna pot PO STOPINJAH LEŠKIH RUDARJEV

leserov Osnovne informacije: ravne
 
Leše je kot kraj zaznamoval rudnik, ki je deloval od leta 1818 do 1939. V petdesetih letih 19. stoletja je bil to največji rudnik na Slovenskem.
Na  čase rudarskega delavskega središča danes spominja le še nekaj objektov. Edini ohranjen vhod v rov  je Krajevna skupnost Leše, skupaj z Delavskim. muzejem, Zavodom za spomeniško varstvo Maribor in KUD Leše obnovila leta 1987.

Preberi več ...

KUNDIJEVE kolesarske poti

kundi Osnovne informacije: ravne

S Prevalj vodijo označene krožne poti na Leše (vijolični krog), Šentanel (rdeči krog), Strojno (modri krog), Dolgo Brdo (rumeni krog) in zeleni krog Po poteh Blaža Mavrela v Strojni. Določene poti - kroge, je možno med sabo kombinirati, tako da je z njimi možnost spoznati okolico Prevalj s prekrasnimi panoramskimi pogledi na koroške gore in doline.

Preberi več ...

MLINARSKA IN REKREACIJSKA POT

povhmlin Osnovne informacije: ravne

Mlinarska pot vodi po dolini Šentanelske reke in pritokov, po sledeh nakdanjih mlinov, ki so mleli od 18. do druge polovice 20. stoletja. Edini ohranjen in v prvotno podobo obnovljen mlin je na izhodišču poti, ob Povhovem mlinu. Pot nas iz dolin popelje tudi na obronke Jamnice in Belšaka, z enkratnimi pogledi na Karavanke, Mežiško dolino in Celovško kotlino. Pri kmetiji Mikl v Jamnici je možna preusmeritev na rekreacijsko pot, ki nas skozi turistično vas Šentanel popelje nazaj na izhodišče pri Povhovem Mlinu.

Informacije o poti

MALGAJEVA POT

malgajev Osnovne informacije: ravne

Malgajeva pot se začne pri Kulturnem centru na Ravnah na Koroškem in se vije po Malgajevi ulici do mostu čez reko Mežo. Tu prečka magistralno cesto Ravne na Koroškem – Dravograd, nadaljuje skozi železniški podhod in nato takoj zavije desno po stopnicah navzgor. Pot se tu priključi markirani planinski poti, ki se vije proti Šteharskemu vrhu.
Preberi več ...

Gorsko kolesarska pot OKOLI URŠLJE GORE

kolourslja Osnovne informacije: ravne

Gorsko kolesarska pot vodi po lokalnih in gozdnih cestah, ki povezujejo zaselke in kmetije, razdrobljene okoli Uršlje gore. Večinoma poteka po makadamskih cestah in med smrekovimi gozdovi, mimo kar nekaj razglednih točk, turističnih kmetij, planinskih koč, samotnih kmetij in podeželskih zaselkov.
Preberi več ...

FUŽINARSKA POT

fuzinarska_pot Osnovne informacije: ravne

Pot nas vodi iz naselja Javornik za reko Mežo proti Dobrijam, nato pa po Breznikovem grabnu proti Koroškem Selovcu do Sv. Neže, kjer si lahko ogledate cerkev in Hiško Žalik žene. Nazaj nas pot vodi čez Brdinje mimo kmetije Kurnik, kjer kmečko poslopje še vedno krasi ena najstarejših kmečkih hiš, katera je stara čez 300 let, ter je bila pred kratkim obnovljena.
Preberi več ...

CESTA MOŠTA

cestamosta Osnovne informacije: ravne

Cesta mošta poteka na območju naselij Tolsti Vrh, Strojna, Zelenbreg, Šentanel, Jamnica in Suhi Vrh. Turistična trasa vodi po kmetijah, kjer je mogoče preizkusiti koroški mošt (sadno vino). Omenjena pijača je zaščitni znak koroških domačij - le redke so kmetije, ki ga ne pridelujejo za lastne potrebe. Dostop do moštne ceste je možen iz treh smeri: Ravne, Prevalje, Štopar pri Prevaljah.
Preberi več ...

VORANČEVA POT

voranceva_pot Osnovne informacije: ravne

Vorančeva pot se prične v centru Kotelj. Pri pošti, nasproti avtobusne postaje, je v parku postavljen bronast kip Pobiča s solzicami, obrnjenega proti Preškemu vrhu. Kip je delo akademskega kiparja Stojana Batiča in daje centru poleg simbolike tudi lepo, kulturno podobo. 

Preberi več ...

Gozdna učna pot NAVRŠKI VRH

navrski Osnovne informacije: ravne

Skozi gozdne sestoje Navrškega vrha nad Ravnami so učenci ob pomoči gozdarjev uredili malo učno gozdno pot, ki v dolžini dobrih štirih kilometrov s številnimi opazovalnimi točkami ponuja možnost mladim, pa tudi starejšim, odkrivati neštete majhne skrivnosti velikega gozdnega prostora.
Preberi več ...

Filter - Tematske poti

Prikaži samo iz občine - tematske poti

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..