Meziska dolina

Domov Zabavne prireditve

Zabavne prireditve

KOROŠKI TURISTIČNI TEDEN

teden Osnovne informacije: ravne

V Črni na Koroškem se, pod vodstvom Turističnega Društva Črna in ob sodelovanju občine in drugih društev ter posameznikov v občini,  v drugi polovici meseca avgusta vsako leto organizira koroški turistični teden. Gre za tradicionalno prireditev, ki je med najstarejšimi v Sloveniji in poteka že od leta 1955. Vsako leto priredijo več kot 50 različnih zabavnih, kulturnih in športnih prireditev, razstav, predavanj ter odrskih nastopov. Osrednji dogodek je celodnevni kramarski sejem, ki pritegne velike množice ljudi.

GRADOVI KRALJA MATJAŽA

gradovi Osnovne informacije: ravne

V Črni na Koroškem, v Parku kralja Matjaža, vsako leto poteka turistična prireditev Gradovi kralja Matjaža. Osrednji dogodek je tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov, katero spremlja več zabavnih in športnih prireditev.
S prižiganjem bakel in razglasitvijo najlepših gradov doživi celodnevno pravljično dogajanje v Podpeci zvečer svoj vrhunec.

Domača stran

VESELI DECEMBER

veseli_december Osnovne informacije: ravne

Turistično društvo Mežica je glavni organizator tradicionalne prireditve Veseli december, ki poteka v drugi polovici meseca decembra. Ob sodelovanju društev, osnovne šole in nekaterih posameznikov iz občine Mežica pripravijo pester kulturni, zabavni in športni program. Večina prireditev se odvija pred Narodnim domom Mežica, nekaj pa tudi v bližnji okolici. Zaključna prireditev je silvestrovanje na prostem z ansamblom in ognjemetom.

BARBARIN SEJEM

barbarin_sejem Osnovne informacije: ravne

Turistično društvo Mežica vsako leto, prvo soboto v mesecu decembru, v centru Mežice organizira celodnevni Barbarin sejem, ki poteka na čast bogati rudarski tradiciji mesta. Sejem je ime dobil po Sveti Barbari, zavetnici rudarjev, ti pa so v zgornji Mežiški dolini 330 let kopali svinčevo in cinkovo rudo - vse do leta 1994, ko so Rudnik svinca in cinka Mežica začeli intenzivno zapirati.

Ponudniki na ličnih lesenih stojnicah ponujajo praznične okraske primerne temu času, raznovrstno sadje, med, domači mošt, kruh, pecivo, oblačila in drugo.
Prisotne nagovori tudi domači župan, ki spregovori nekaj besed o sejmu in njegovem pomenu za domači kraj.

PUSTNI KARNEVAL

pust_mezica Osnovne informacije: ravne

Turistično društvo Mežica je organizator tradicionalnega pustnega karnevala, ki se dogaja na pustno soboto. V zadnjih letih je zbirališče mask pred trgovino TUŠ. Pustni sprevod poteka po spodnji cesti ob reki Meži do Narodnega doma Mežica, kjer se maske predstavijo. Najlepše in najizvirnejše maske so nagrajene.

MEŽIŠKO POLETJE

mezisko_poletje Osnovne informacije: ravne

Občina Mežica, Turistično društvo Mežica in Društvo Perkmandelci so organizatorji projekta Mežiško poletje, pod okriljem katerega so združene številne kulturne, športne in zabavne prireditve.

JESENSKA SREČANJA

jesenska Osnovne informacije: ravne

V okviru Jesenskih srečanj v drugem tednu septembra, že od leta 1987, na Prevaljah potekajo številne kulturne, zabavne in športne prireditve. Prireditev je poimenoval Janez Mrdavšič, slavist, pisatelj in dolgoletni ravnatelj Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem.

IZBOR MOŠTNE D'ČVE

dcve Osnovne informacije: ravne

Sadjarsko društvo Mežiške doline nekje v času okrog andrejevega (konec meseca novembra) organizira moštno gavdo, katere osrednji dogodek je izbor moštne d'čve. Pod budnim očesom ocenjevalne komisije in občinstva se kandidatke pomerijo v različnih nalogah (pr: v pletenju, poznavanju vrst jabolk, pripravi koroške malice, jodlanju …). Po ocenitvi kandidatk se razglasi moštna d'čva za naslednje leto, katera prejme lento in venček od predhodne moštne d'čve. Naloga moštne d'čve je promoviranje mošta.

OTROŠKA PUSTNA MAŠKARADA

pustna Osnovne informacije: ravne

Otroška pustna maškarada na Prevaljah je ena redkih tradicionalnih otroških pustnih maškarad v koroškem okolju, ki jo prirejajo vse od leta 1951.
Občina Prevalje je nosilec prireditve, pri organizaciji pa poleg vrtca, osnovne šole in drugih pomagajo tudi prevaljski gasilci, ki poskrbijo da pustna povorka nemoteno teče po glavni cesti od gasilskega doma in vse do športnega parka, kjer poteka zaključna podelitev nagrad za najboljše skupinske in individualne maske.

KROJAČKOV DAN

krojacek Osnovne informacije: ravne

Krojačkov dan je tradicionalna prireditev, umeščena v Jesenska srečanja, ki se odvijajo v mesecu septembru na Prevaljah. Posvečena je spominu na Leopolda Suhodolčana, nekdanjega ravnatelja prevaljske šole, pisatelja in soustanovitelja bralne značke.

V različnih ustvarjalnih in poustvarjalnih delavnicah, ob prebiranju del Leopolda Suhodolčana, srečanjih z različnimi ustvarjalci, spoznavanju kulturne dediščine kraja, iskanju skritega dnevnika, … otroci skupaj z mentorji aktivno in zabavno preživijo dan pred osnovno šolo na Prevaljah. K sodelovanju povabijo tudi otroke iz drugih koroških občin.


RAVENSKI DNEVI

ravne Osnovne informacije: ravne

Zadnji teden v avgustu je čas ko se bliža šola in se zaključujejo poletni dopusti. Na Ravnah že tradicionalno, ob tem času, potekajo Ravenski dnevi kjer, se zvrstijo različne zabavne, kulturne in športne prireditve.

Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti je glavni organizator prireditve in k sodelovanju povabi vsa  društva v občini Ravne na Koroškem.

FESTIVAL POVODNEGA MOŽA

Povodni-moz-2013-158 Osnovne informacije: ravne
Vsako leto v juniju Kulturno turistično društvo Povodni mož na Ravnah organizira Festival Povodnega moža.   

"Ob današnjem tempu življenja, ki nam ga narekuje družba, vse prevečkrat pozabimo na preprostost, na ideje, ki so nas gnale in navduševale v otroštvu. Otroška domišljija ne pozna finančnih meja, niti se ne ozira na razmere, ki vladajo v svetu. Spomnimo se junakov, ki so nas popeljali v svet, kjer vlada pravičnost, dobrota in prijateljstvo.
Namen festivala, je popeljati otroke in tudi njihove spremljevalce v pravljični svet brezskrbnosti, ustvarjalnosti in otroške razigranosti".

www.povodnimoz.com

 

PUSTNI KARNEVAL V KOTLJAH

pust_kotlje Osnovne informacije: ravne

Tradicionalni Koroški pustni karneval v Kotljah, ki se odvija na pustno soboto, poteka že od leta 1978 in se ga vsako leto udeleži veliko število obiskovalcev iz celotne Mežiške doline. Prireditev je znana po skupinskih maskah na vozovih, ki potujejo po glavni cesti z Rimskega vrelca do vaškega centra. Najbolj izvirne skupinske maske so nagrajene. Karnevala se vsako leto udeleži tudi Pihalni orkester železarjev Ravne.

Po pustni povorki sledi pustno rajanje ob »živi« glasbi v kulturnem domu.

Prireditev organizira Krajevna skupnost Kotlje v sodelovanju z občani Kotelj.


KRESOVANJE na Javorniku

kres Osnovne informacije: ravne

Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti je glavni organizator vsakoletnega kresovanja na Javorniku. Prireditev popestrijo z zabaviščnim parkom za otroke, gostinsko ponudbo, ansamblom in ognjemetom.

SEJEM ČRNA NEDELJA

crna_nedelja Osnovne informacije: ravne

Turistično društvo Ravne na Koroškem je organizator sejma, ki se dogaja na črno nedeljo na prostoru med Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika in letnim bazenom Ravne na Koroškem. Množično se ga udeležijo ponudniki najrazličnejših izdelkov - "kramarji" iz cele Slovenije, kar privabi ljudi iz okoliških krajev.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..