Meziska dolina

Zbirke in muzeji

KMEČKI MUZEJ pri Dvorniku

0001 Osnovne informacije: ravne

Na kmetiji Dvornik v Šentanelu že od konca 90. let preteklega stoletja Damjan Smolak predstavlja obiskovalcem hišno dediščino. Največ predmetov je vsebinsko vezanih na predstavitev delovnega procesa na kmetiji od setve do žetve. V delu skednja so razstavljeni stroji, naprave in orodja, ki večinoma niso več v rabi, v hiši pa so na ogled različni predmeti vsakdanje rabe, od notranje opreme do knjig.

Domača stran


MUZEJ BRALNE ZNAČKE

0003 Osnovne informacije: ravne

V osnovni šoli na Prevaljah je vzklila ideja o bralni znački, pobudnika sta bila prof. Stanko Kotnik ter ravnatelj šole Leopold Suhodolčan. Bralna značka je zaznamovala in zaznamuje slovenski kulturni prostor že desetletja. Leta 2001 so v počastitev 40-letnice bralne značke preuredili spominsko zbirko - Muzej bralne značke, prvič postavljene ob 20-letnici. Vsebinsko je obe postavitvi zasnovala Greta Jukič, oblikovno pa arhitekt Borut Bončina. V njem so predstavljeni mejniki iz zgodovine Bralne značke s sporočilom: "Dvignila se je beroča vojska izpod Pece in Uršlje …".

ETNOLOŠKA ZBIRKA Črna

0002 Osnovne informacije: ravne

V prostorih bivše pošte je urejena Etnološka zbirka, ki z eksponati iz 19. in prve polovice 20. stoletja priča o življenju, delu in bivalni kulturi prebivalcev Črne in okoliških kmetij.

Zbirko z 230 eksponati so prvič postavili leta 1978 v okviru 23. turističnega tedna v Črni. Dragoceno gradivo je občina pridobila od zbiralca Mira Prodnika. Pri strokovni obdelavi gradiva so sodelovali dr. Marija Makarovič in študentje oddelka za etnologijo s Filozofske fakultete v Ljubljani. Zbirka obsega predmete iz vsakdanje rabe, različne kose notranje opreme (skrinja, ure, posoda…) in različna orodja, vse to pa dopolnjujejo stare fotografije in njihove povečave.

RUDARSKI MUZEJ Črna

0005 Osnovne informacije: ravne

Tradicijo in podobo rudarskega kraja izrisuje rudarski muzej na prostem, domiselno postavljen v skalo sredi trga, v samem centru Črne na Koroškem. Rudniška mehanizacija je prosto dostopna in razstavljena pri opuščenem rudniškem rovu pri Javorskem potoku. Muzej stoji že od leta 1980. Razstavljena je lokomotiva, vagon za delavce, vagon za rudo, pripomočki za kopanje, voziček za rudo itd. S podobnim rudniškim vlakcem, kot ga vidite tu, se lahko popeljete v turistični rudnik pri Mežici.

RUDARSKI MUZEJ v okviru podzemlja Pece

0006 Osnovne informacije: ravne

V muzejski stavbi so predstavljene številne zbirke: Etnološka zbirka – prikaz bivanjske kulture mežiških rudarjev, zbirka rud, mineralov in fosilov, jamomerska soba ter zbirka fotografij naravoslovnega fotografa Maksa Kunca.

Domača stran

 

ČEBELARSKA ZBIRKA Mežica

cebelarska_zbirka Osnovne informacije: ravne

V nekdanjem Gutenbergerjevem mlinu v centru Mežice je postavljena stalna razstava, ki je posvečena čebelarski dediščini Mežice in Koroške. Osredotočena je na obdobje preloma prejšnjega stoletja, ki je bilo v pridelanem medu in čebeljih produktih tedanjih generacij pod goro Peco izjemno darežljivo. Ogledali si boste lahko bogato dediščino, ki so nam jo zapustili zavzeti čebelarji.
Domača stran

 

SPOMINSKI MUZEJ PREŽIHOVEGA VORANCA

0007 Osnovne informacije: ravne

Severozahodno nad Kotljami se dviguje nizki Preški Vrh. Dobrih deset let so bili Prežihovi starši tam najemniki na gruntu. Po desetih letih je Prežihov oče prihranil toliko, da je kupil Prežihovo bajto, ki je sedaj preurejena v spominski muzej Prežihovega Voranca.


Preberi več ...

KOROŠKI POKRAJINSKI MUZEJ - ENOTA RAVNE NA KOROŠKEM

0004 Osnovne informacije: ravne

Koroški muzej Ravne na Koroškem so ustanovili leta 1953 z namenom, da varuje kulturno dediščino Mežiške, Mislinjske in zgornje Dravske doline. Dr. Franjo Baš, dr. Bogo Teply, dr. Franc Sušnik, Avgust Kuhar, Maks Dolinšek, Gregor Klančnik, Franc Fale in mnogi drugi so zasnovali stalne muzejske zbirk in postavil temelje razvoju muzejske dejavnosti na Koroškem.
Preberi več ...

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..