Meziska dolina

SPOMINSKI MUZEJ PREŽIHOVEGA VORANCA

0007 Osnovne informacije: ravne

Severozahodno nad Kotljami se dviguje nizki Preški Vrh. Dobrih deset let so bili Prežihovi starši tam najemniki na gruntu. Po desetih letih je Prežihov oče prihranil toliko, da je kupil Prežihovo bajto, ki je sedaj preurejena v spominski muzej Prežihovega Voranca.


Bajta je značilna koroška stavba, ki nas z urejeno notranjostjo spominja na značilno okolje Prežihove mladosti; o njegovem delu pričajo življenjepisne in leposlovne drobtinice v muzeju. Tik nad Prežihovo bajto je nad nekdanjim ajdovim strniščem mogočen bronast Prežihov spomenik, ki ga je izdelal akademski kipar Stojan Batič.


Prežihova bajta nas s svojo zunanjo podobo in notranjo urejenostjo seznanja z značilnim kmečko-delavskim okoljem, iz kakršnega so izšli Voranc in veliko njegovih literarnih junakov, s tem pa nam pomaga vsaj posredno spoznavati tudi Prežihovo človeško podobo in svet njegove literature.


Več o Prežihovem Vorancu


INFO:
Preški vrh 13
2394 Kotlje

Tel.: +386 2 870 64 76
Fax.: +386 2 870 64 61
gsm.: +386 31 441 429

delovni čas:
ponedeljek ZAPRTO
torek - sobota od 9. do 17. ure in nedelja od 14. do 17. ure

 

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..