Meziska dolina

Zgodovinska dediščina

SPOMENIK RUDARJU

0007 Osnovne informacije: ravne

Spomenik rudarju na osrednjem trgu v Mežici je delo akademika Stojana Batiča s katerim je izražena tradicionalna navezanost kraja na rudarsko panogo, ki je v Mežici v preteklosti prerasla v način življenja njenih prebivalcev.

SPOMENIK NOB pred Narodnim domom v Mežici

0005 Osnovne informacije: ravne

Spomenik je posvečen tako žrtvam druge svetovne vojne kot borcem za severno mejo. Odkrili so ga 22. julija 1952. Mežiški spomenik NOB je Plečnikov povratek k čisti stebrni obliki. Pri delu je sodeloval tudi profesor Anton Bitenc, zadnji Plečnikov asistent, ki je po Plečnikovi smrti dokončal njegova dela.

PARK SPOMINA ZNANIH OSEBNOSTI

0004 Osnovne informacije: ravne

Spominski park na Prevaljah stoji na mestu, kjer je bil nekoč ribnik, pozneje park, v katerem so leta 1997 postavili prvo skulpturo - Pomnik železarstvu na Prevaljah. Leto pozneje pa so na pobudo KD Mohorjan prostor namenili Spominskemu parku Prevalj z doprsnimi kipi pomembnih osebnosti občine. Tako je na enem mestu zbran spomin in opomnja potomcem. Doprsne kipe in pomnike praviloma odkrivajo ob jubilejih ali v času Jesenskih srečanj na Prevaljah. Spominski park postaja iz leta v leto bogatejši.

SPOMINSKI PARK POLJANA

0006 Osnovne informacije: ravne

Spominski park Poljana leži na križišču cest Prevalje, Mežica, Črna na Koroškem, Holmec. Posvečen je spominu na sklepne boje ob koncu druge svetovne vojne, zlasti na zadnji spopad 14. 5. in na zmago nad nacifašizmom v Evropi. V neposredni bližini križišča stojita dva pomnika. Prvega, spomenik Zmage, so postavili 27. 4. 1955, drugega, spomenik Svobodi in miru pa ob 40. obletnici omenjenih dogodkov, 18. 5. 1985.


Preberi več ...

BOLNIŠNICA LEŠE

0001 Osnovne informacije: ravne

Bolnišnico, pritlično stavbo pravokotne oblike, dolgo okrog 50 in široko 10 m, s čopasto dvokapno streho, danes pokrito z opečnato kritino, so zaradi potreb največjega premogovnika na Slovenskem zgradili v letih med 1854–1860. Imela je tri bolniške sobe za dvajset bolnikov, sobo za bolniškega strežnika in preiskovalno sobo. Na zahodni strani so bili še prizidki: kuhinja, pralnica, stranišča in mrtvašnica.


Preberi več ...

TRI GRAŠČAKOVE HČERKE

0001 Osnovne informacije: ravne

Lesena skulptura iz hrasta Tri graščakove hčerke, delo akademskega kiparja Andreja Grošlja, odkrita leta 2004, pozdravlja v krožnem križišču ob prihodu na Prevalje ob mostu čez Mežo. S svojo vsebino je skulptura naslonjena na pripovedko o Prevaljah in prevaljskem jezeru in priča o tem, da ste v kraju, ki ceni svoje zgodovinsko izročilo in umetnost. Po vsebinskem sporočilu pripovedke je od leta 2001 izdelana celostna podoba Občine Prevalje.

 

 

SPOMENIK SVOBODI IN MIRU NA POLJANI

0006 Osnovne informacije: ravne

Dobre 4 km iz Prevalj, ob cesti Prevalje - Mežica, ob odcepu proti mednarodnemu mejnemu prehodu Holmec, leži naselje Poljana ob gotski cerkvi sv. Janeza Krstnika. Večji del Poljane je zaščiten kot spominsko območje Park svobodi in miru. Na križišču proti Holmcu stoji spomenik Svobodi in miru Poljana 1985, delo akademskega kiparja Stojana Batiča, posvečen zaključnim bojem druge svetovne vojne na evropskih tleh, ki so potekali 13. in 14. 5. 1945 na Poljani.


Preberi več ...

SARKOFAG BRANČURNIK

0002 Osnovne informacije: ravne

Sarkofag so odkrili leta 1870 pod Brančurnikovim mostom čez Mežo. Nekoliko niže od mostu so po pripovedi starega Brančurnika videli štrleti iz vode še en sarkofag, više pa več marmornih blokov in plošč, ki so jih povodnji ponovno zasule. Ohranjen del sarkofaga je izdelan iz rdečega marmorja, ki izvira iz marmoloma Kraig v okolici Viruna. Z reliefom ima razčlenjeno le sprednjo stran, medtem ko so ostale grobo uglajene.


Preberi več ...

MALGAJEV SPOMENIK

0003 Osnovne informacije: ravne

Ob regionalni cesti Ravne - Dravograd stoji v bližini domačije Blatnik na Dobrijah spomenik, ki je posvečen komandantu koroških borcev - prostovoljcev za severno mejo Franju Malgaju in tovarišem. Spomenik je zasnoval arhitekt Pengov, ker so starega razdejali Nemci leta 1941 ob okupaciji stare Jugoslavije. Slovesno so ga odkrili leta 1947 nad železniško postajo na Ravnah, a so ga leta 1968 prestavili na sedanje mesto na Dobrijah. Na približno tri metre visokem spomeniku iz belega granita, ki ima na vrhu knežji kamen s petokrako zvezdo, so tri bronaste plošče s posvetili.

Domača stran


Preberi več ...

PARTIZANSKA BOLNIŠNICA MIRTA

mirta Osnovne informacije: ravne

V Rožankovem gozdu v Podgori na vzhodnem pobočju Uršlje gore še danes stoji lesen objekt – nekdanja bolnišnica Mirta. Zaradi dotrajanosti so objekt obnovili, najprej leta 1975, nato pa še 1980. Poleti 1944 je Rožankov sin Fika zgradil pod sistemom zemljanke prehodno partizansko bolnišnico. V njej se je zdravila tudi njegova sestra Mirta, zato je po njej bolnišnica dobila ime. Do konca vojne se je v njej zdravilo precej partizanov iz bližnje in daljne okolice.

SPOMENIK NOB NA KOROŠKEM SELOVCU

spomenik_nob Osnovne informacije: ravne

V gozdu na Selovcu stoji spomenik, zasnovan iz sedmih grobo obdelanih granitnih kamnov. Na osrednjem kamnu je peterokraka zvezda. Za spomenikom stoji lesen križ. Na sedmih kamnih so imena z letnicami rojstev in smrti pobitih talcev. Spomenik stoji na kraju zločina, odkrili so ga 1969 leta. Pri domačiji Vrhnjak stoji spomenik kvadrataste oblike. Sestavljajo ga granitni kosi. V sredini je vzidana bronasta plošča z napisom.


Preberi več ...

SPOMENIK NOB V KOTLJAH

spomenik_nob_kotlje Osnovne informacije: ravne

Na križpotju ob vaških lipah pred pokopališčem v Kotljah stoji mogočen spomenik, ki so ga Hotuljci posvetili partizanskemu mitingu na zadnjo oktobrsko nedeljo leta 1943, ko so bile Kotlje en dan osvobojene, in vsem svojim padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja. Ob vznožju spomenika je na betonsko osnovo pritrjenih dvanajst bronastih plošč, iz spomenika pa izstopa privzdignjena ogromna kamnita gmota, v katero pritiskajo z vseh strani jeklene palice. Te palice simbolizirajo sile odpora, ki težko gmoto okupacije vztrajno potiskajo iz ravnotežja.

Preberi več ...

SPOMENIK NOB NA RAVNAH

spomenik Osnovne informacije: ravne

Spomenik NOB stoji v centru Raven, v neposredni bližini krožišča oz. cestnih vpadnic Dravograd - Prevalje - Kotlje. Posvečen je vsem znanim in neznanim junakom, ki so se bojevali za osvoboditev med leti 1941 in 1945. Moderno oblikovan spomenik je visok šest metrov in je iz nerjavečega jekla. Njegov avtor je makedonski akademski kipar Petar Hadži Boškov.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate s pogoji uporabe piškotov na vašem računalniku! Pogoje o uporabi piškotkov si lahko preberete na tej povezavi..